BELI PRODUK HIRAQ SECARA ONLINE. TIADA CAJ PENGHANTARAN!

Khamis, 1 Disember 2011

Jeruk Madu Pak Ali

Assalamualaikum..
hari ni nak ce citer pasal Jeruk Madu Pak Ali yg dasat sedap tu..
Alhamdulillah, pagi tadi dah setel packing kat peket2 kecik.
sok dah bole hantar kat kedai ;)
Mudah2an dapat sambutan mengalak kan.. InsyaAllah.

Jeruk Madu Pak Ali kini lebih sihat dan menyegarkan, ditambah dengan madu asli, menggunakan cuka epal yang terbukti berkesan untuk kecantikan dan kesihatan, air jeruk boleh terus diminum, dijadikan koktail, dan telah memperolehi sijil halal Jakim. Jeruk Madu Pak Ali merupakan produk jeruk Islam yang dipasarkan secara menyeluruh keseluruh Malaysia,Bermula tahun 1985 jeruk madu Pak Ali ini telah diusahakan, dan kini beroperasi di IKS Tawar,Produk jeruk pak Ali juga telah dijadikan satu produk pertanian yang digunakan sebagai pengenalan produk pertanian Pulau Pinang.

KELEBIHAN JERUK MADU PAK ALI
*Seratus peratus pengusaha Islam. *Diyakini Halal.
*Menggunakan madu lebah asli. *Menggunakan pengawet yang sedikit,
*Tidak mengakibatkan Batuk *Air jeruk jernih.
*Tidak menggunakan gula sakarin sebaliknya hanya gula biasa

Produk Jeruk Madu Pak Ali:


 1. Jeruk betik

 2. Jeruk sengkuang

 3.Jeruk Kelubi/Asam Paya

 4.Jeruk Mangga Sala/Mangga kulit

 5.Jeruk Jambu Batu

 6.Jeruk Salak Madu

 7.Jeruk Anggur
 8.Jeruk Mangga Kuning

 9.Jeruk kedondong

10. Jeruk Ceri & cermai

1 balang = 350g/RM10 + caj penghantaran
1 balang=500g/RM15 + caj penghantaran

Jeruk juga boleh juga menjadi cenderahati atau dessert utk majlis2 perkahwinan atau pun kenduri-kendara.

Jeruk Madu Pak Ali sesuai utk semua peringkat umur termasuk lah kanak2 kerana ia tidak mendatangkan batuk dan rasa perit di tekak.

Sila tinggal kan komen & no telepon utk tempahan yek.. 

Welcome to December

haishhh.. dah1 December rupa nya hari ni..
tak baik mengeluh kan..
tau tak pe, dah tau nape wat gak.. hehe

Assalamualaikum.. lama tak update blog.
ntah ler, tak de mood. cuma blogwalking jer.
tu pun singah blog pasal mkn jek..
cri resipi2 yg best utk aku try kat umah
and cari2 idea nak bisnes ;)

hasil nya, aku ingat nak jual Rojak Madu Pak Ali dari Penang..
dah beli beberapa kilo dari sorang wakil pemborong kat JB ni..
dasat tak ingat.. specially jeruk kedondong dia.
Sedap + rangup.. isk kecur pulak.. hehe

Pagi tadi sementara nak tngu siap2 pi opis, curi2 masa sket utk re-packing jeruk2 tu ke peket2 kecil. Timbang dulu, biar lebih sket tak ape, sedekahhhh..

Bila masuk opis pulak, bos call; dia minta tulun ajar kan anak dia buat kastam form sementara tgh cuti sekolah ni. oh ye ke.. baik bosss

Nampak mcm pemalu and mcm budak baru abis SPM, tapi rupa nya dah berumur 22 tahun and kaki karaoke.. mak aii amik kau haha
thats why bos aku nak control dia.. kalau dah dok kat Red Box tu, kol 12 mlm pun tak reti nak balik umah lagi.
"tau reti blanje duit je, tapi tak tau kerja", tu bos aku yg cakap eh

Tak tau bapak dia yg status "taukeh" ni pun kerja lebih teruk dpd pekerja2 dia. Tapi dia yg nak mcm tu, tak percaya kat org lain nak cover kerja dia. Of course ler, kalu apa2 hal customer tiau dia.. hehe. ingat senang ke jadi bos..

Dia pernah citer kat aku, ada driver lori yg dah beristeri pas tu ada affair dgn pempuan indon, then nak kahwin dgn pempuan tu, tengah2 mlm isteri driver lori tu telepon marah2 bos aku.
Sampai sekarang dia confused, kenapa dia pulak yg kena marah.. haha
aku pun tak paham gak.. Dengar2 nya skang ni driver tu tengah cari calon yg ke-3 pulak. Berasap lagi lah telinga taukeh aku.. kehkehkeh

Dalam cadangan, rasa nya tahun depan mcm nak bisnes roti kecil2an..
tengah kumpul duit sikit2 nak beli breadmaker.. amacam ok tak.
Kena kerja keras sikit ni, dengar2 rumah yg aku beli tu dah hampir siap. Cepat2 ler pindah, bole jimat duit sewa rumah.

Pastu tadi, member aku post kat fb, dia nak tolak Jazz kaler putih, harga 43K jek.. biar betol dia ni. Tengok mcm berkenan jek.. sport rim pon cantik. aku memang minat dgn Jazz.
Memang teringin sgt nak ada kereta sendiri (encik hubby kedekut tak kasi pakai kereta dia)
Nak kena kira bajet betol2 ni. Rumah dah nak siap, pas tu rasa tahun depan nak masuk kan Abid kat taska.. wooo semua nye nak guna RM.

kenapa lah cpt sgt December datang.. pejam celik2x kang dah masuk tahun baru pulak..
mana boleh semua benda nak dapat kan dlm satu masa.. isk tension nyer

"Dahulu kan yg penting lah... apa ler..
jgn terlalu obses sgt..
berbelanja secara berhemah, ok"!

oh ye ke.. ;(
baik lah ... saya akan cantas semua nafsu yg akan membinasa kan diri saya sendiri..

Rabu, 23 November 2011

Malaysia Damai..

As salam.. lum terlambat rasa nya nak ucap kan tahniah kat team Malaysia - Harimau Muda. Specially tu my feveret player; KFCM a.k.a Khairul Fahmi Che Mat..

Alhamdulillah.. bangga nye. Tido pun senyum jek.. haha

And kepada team Indonesia; Garuda Muda.. adat permainan. Dah nama nya pun bola sepak, mesti ada team yg akan menang dan ada team yg akan kalah. Tak perlu lah terlalu emosi..

Khabar nya peminat2 fanatik bola sepak Indonesia telah melempias kan kemarahan hingga terbawak2 ke alam cyber dgn menggodam laman web 1 Malaysia dan maki hamun di facebook and the latest sekali memonyet kan gambar kapten Team Harimau Muda; Badrol Bakhtiar..




Tak baik kan diaorang ni.. isk isk isk
Udah2 ler tu.. Sukan Sea di wujud kan utk merapat kan lagi silaturrahim, tapi sebalik nya pulak yg terjadi..

Rasanya dari zaman Presiden Soekarno lagi, orang Indonesia selalu bikin konfrontasi dgn orang Malaysia.. aku sangat2 tak paham kenapa Indon selalu cari gaduh dgn Malaysia. Sedangkan kita ni bersaudara dan dari agama yang sama. Kebanyak kan rakyat nya cari makan kat Malaysia, dan ada yg dah hidup senang, punya bisnes sendiri dan ada yang berkahwin dgn rakyat tempatan. Meraka diterima baik di Malaysia.. jadi mau apa lagi yaaa..

Aku sendiri berketurunan jawa. Arwah datuk aku dari Ponoroga berhijrah ke Malaysia dan berkahwin dgn arwah nenek aku. Alhamdulillah.. family kitaorang ok jek. Tak ada penindasan utk org2 berketurunan jawa. Kita kan serumpun, budaya kita lebih kurang sama jek. Kalau ada persamaan itu kerana dibawa oleh org2 terdahulu yg berhijrah ke Malaysia. Dan beberapa tahun yang lepas family aku di kunjungi oleh saudara2 kitaorang yang kat jawa. Kiranya diaorang menjejak kembali saudara mara yang menghilang.. so sweet ;)

So, jangan sebut lagi Malaysia as a Malingsia, ok! Kau dan aku sama jek..

Malaysia selalu ingin kan damai dan sentiasa beralah kerana sengketa tak membawa apa2 kebaikan utk kita semua. Bila Indonesia di terima musibah, cepat2 Malaysia menghulur bantuan. Begitulah sepatut nya hidup sebagai tetangga ;)

Harimau Muda dan Garuda Muda sama2 kuat.. hingga ke game masa tambahan pun sama2 tak mahu kalah, cuma malam tu luck lebih kepada Harimau Muda.. jadi kita terima seada nya saje;)


Rabu, 16 November 2011

Kempen Penurunan Harga - Butik Muslimah is on Sales!

Assalamualaikum..
Pejam celik - pejam celik tinggal sebulan lebih je tahun baru (2012) akan menjengah kita.
So, Butik Muslimah akan mengadakan kempen penurunan harga secara drastik untuk menghabiskan stok2 lama.

So, chek it out ye.. ;)

Baju Kurung Moden

 Saiz: 36
Price: RM 65/-

 Saiz: 38
Price: RM65/-

Saiz: 42
Price: RM 65/-

Saiz: 40
Price: RM65/-

 Saiz: 44
Price: RM 65/-

Jubah Kaftan Chiffon Fully Lining

 Free size
Price: RM 80/-

Free size
Price: RM 80/-

Free size
Price: RM 80/-

Hoodie Blouse with Diamond


 Free size
Price: RM 35/-

Free size
Price: RM 35/-

 Free size
Price: RM 35/-

 Free size
Price: RM 35/-

 Free size
Price: RM 35/-

Free size
Price: RM 35/-

Free size
Price: RM 35/-

Maxi Dress & Diamond Hoodie 

 Saiz: S-L
Price: RM 60/-

 Saiz: S-XL
Price: RM 60/-

Saiz: S-XL
Price: RM 60/-

Saiz: S-L
Price: RM 60/-

Harga yang di label kan tak termasuk postage fee yer..
Postage Fee: RM5 (sem,sabah & swk)
Untuk yg berminat bole sms/call saya di: 014-6165379

Jom like page saya di facebook: http://www.facebook.com/pages/chantekcom

Jumaat, 11 November 2011

Melayu akan jadi kaum Minoriti!

"Orang Melayu akan menjadi kumpulan minoriti yang tidak mampu memperjuangkan hak mereka jika mereka terus berpecah belah," Tun Dr Mahathir Mohamad.

Yup.. aku setuju. Aku selalu memikir kan kata2 nasihat nya secara mendalam.
Walaupun dia selalu di anggap sebagai diktator dan segala kata2 nya serta keputusan nya selalu di salah anggap. Tapi pada aku sebenar nya dia ingin melihat Melayu lebih berdaya saing di mata dunia.
Sekurang-kurang nya kita hidup senang di tanah air sendiri. Dan tinggal kan lah budaya meminta2.

Tengok lah bangsa2 asing yang ada kat Malaysia ni. Sampai kat M'sia hanya sehelai sepinggang, tak ada harta apa pun. Tapi 10 tahun lepas tu, dah ada bungalow mewah. Tu harta dia kat M'sia, kat kampung dia, silap2 dia jutawan..

Contoh terdekat kalau kat JB ni, orang2 kemboja yg meniaga kain kat pasar2 malam atau pasar lambak. Pasang kemah, pasang meja, jual baju siap atau kain pasang then naik van buruk. Tapi bila kita tanya dia; ops dah ada butik. satu kat sana, satu kat sini, pas tu kat sana ada lagi.. Dan penampilan serta bahasa mereka sangat merendah diri. Pas tu bila masuk perkampungan diaorang, kiri kanan semua nya rumah batu standard bungalow (aku ambil baju2 dgn diaorang buat niaga ;) ..)
Mereka saling berhubung dan membantu antara satu sama lain. susah senang sama2 then bila berjaya pun sama2..

Pada aku, bangsa kita sebenar mempunyai ego yg tinggi. Tak sangup buat kerja2 kotor, kerja2 yg susah dan berhujan panas, kerja2 yg mempunyai risiko. Sebab tu kebanyak kan bangsa kita lebih suka pilih kerja kerajaan. Aku pernah di tegur oleh seorang majikan kat salah satu tempat aku pi interview kerja awal tahun lalu.

Masa tu dia tanya bila aku bole start kerja, then aku cakap not confirm yet sebab dlm minggu tu aku ada interview dgn Jabatan Imigresen. Then dia cakap, "haa.. itu lah salah satu masalah org melayu, kenapa suka sgt kerja kerajaan.." Aku mencerun kan mata aku sambil menatap tepat pd wajah nya "Memang lah tak salah sebab semua orang berhak utk mempunyai harapan dlm hidup, tp cuba tukar sikit mind set kita. Tak kisah lah kerja swasta ke, buat bisnes ke atau apa pun kerja yg kita lakukan, kerja dgn penuh disiplin dan kesungguhan mesti kita berjaya"..

And sampai sekarang kata2 nya sentiasa memberi aku motivasi time aku down. Dan lagi satu kita mesti ikhlas dgn diri kita dan dlm apa jua yg kita lakukan. Bukan senang nak senang kan? ;)

Dan jangan lah sentiasa berfikiran negatif. Kekadang orang tegur utk memberi nasihat atau mengkritik kita agar kita lebih berjiwa waja dan lebih baik dri semalam. Contoh nya bila Allah memberi kita ujian demi ujian, dia ingin melihat kualiti iman kita dan menyuruh hamba Nya utk sentiasa mengingati Nya.

Kejayaan yang kita capai dgn penuh ranjau lebih manis rasa nya berbanding dgn kejayaan yg di capai dgn jalan pintas..

Sentiasa lah berfikiran positif, jikalau bangsa lain boleh berjaya tanpa subsidi lah bagai, budaya dan bahasa yg berlainan dan berbagai lagi halangan, mengapa kita tak boleh hidup senang dan kaya raya di tanah air kita sendiri! Berfikir dengan akal yg jelas dan waras, kenali potensi dan bakat serta keistimewaan sendiri dan lepas tu set kan matlamat serta hala tuju diri kita. Dan berusaha lah serta bertawakal lah kepada yang Maha Esa ;)

Tepuk dada, tanya iman kita ;)

Khamis, 10 November 2011

myMetro | Terbiar tepi tandas



sape punya kerja lah ni..
macam buang kucing pulak..
yg pasti ni bukan kerja manusia.. binatang pun bukan
tapi setan yang kejam!

kesian nya bidadari kecil ku... ;(
mesti dia sgt2 ketakutan di tinggal keseorangan ..
hanya manusia2 asing yang tak dikenali berlegar2 di sekeliling nya..
Alhamdulillah, masih ada lagi manusia yg prihatin dan mengambil berat..
Dia telah di selamat kan..

Kalau dia di jumpai oleh setan yg bertopeng kan manusia, bagaimana lah keadaan nya sekarang ini..

Diculik, diseksa, di cabul, di potong kaki dan tangan utk dijadikan pengemis, atau di bunuh dgn kejam...

Kasihani lah anak2 kita.. kerna dia kupu2 syurga..

Parenting Guide:Kelalaian Dalam Mendidik Anak

Mesti sedih kan jika benih yg kita tuai tak seperti apa yang kita harap kan.
Then kita mula lah saling menunding jari satu sama lain, saling berbalahan siapa yang harus di persalah kan..

Ingat lah satu perkara; Anak yang di lahir kan itu umpama kain putih, ibu bapa yang bertanggung jawab mencorak kan nya sama ada utk menjadi yahudi, nasrani atau majusi..

Kebanyakkan ibu bapa (termasuk lah aku) banyak mengharap kan orang luar untuk mendidik anak2; pengasuh, bibik, @ datuk nenek dan kaedah paling popular sekarang ialah TV. Sampai anak aku yg berumur 2 tahun tu pun dah pandai menyanyi ntah apa2 je lah lagu yg berkumandang kat radio. Pantang tengok iklan2 kat tv yg menarik perhatian nya. Memang ralit mata dia menikam skrin tv tu, sampai segala apa yg tengah dia buat semua tergendala.
Iklan yg paling dia suka iklan filem Hantu Bonceng.. dia cakap "Mama, antu onceng.. kelakar.. kikkikkik.." pas tu dia suka tiru dialog Saheizy Sam "i come from Thailand.."

Sekarang ni memang ler kitaorang gelak tengok gelagat dia, tapi bila pikir kesan jangka masa panjang..

Tak apa lah, tak ada manusia yang sempurna kan.. Jom kita sama2 perbaiki kesilapan kita.
It's better late, than never ;)

Ada sis kat fb tu baru pas bersalin share artikel ni kat wall aku. And di alu-alukan utk share kpd sesiapa sahaja yer..

Kelalaian Dalam Mendidik Anak;
Anak-anak adalah amanah dari Allah SWT dan Ia sebahagian dari ujian Allah SWT kepada kita hamba-hambaNYA. Firman Allah SWT : "Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi Allah ada pahala yang besar."
(QS. At-Taghabun, 64 : 15)
Sebagai ujian, Ia akan dipertanggungjawabkan. Orang yang malang ialah orang yang mempunyai banyak anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat.
Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda :
"Tahukah engkau siapakah orang yang mandul?"
Berkata para sahabat :
"Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak."
Lalu Rasulullah SAW berkata
"Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai banyak anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi manfaat kepadanya sesudah ia meninggal dunia."
Maksud Al-Hadits, ini mungkin disebabkan beberapa kelalaian dalam mendidik anak-anak.

Kelalaian pertama : Kurang berdoa
A. Kurang berdoa semasa mengandung.
Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah :
- Saidul (penghulu) Istighfar
- Doa memohon rahmat (QS. Ali Imran, 3 : 8-9)
- Doa memohon zuriat yang baik (QS. Ali Imran, 3 : 38)
- Doa agar anak mengerjakan solat (QS. Ibrahim, 14 : 40-41)

B. Kurang berdoa semasa membesarkan anak.
Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah :
- Doa agar anak patuh kepada Allah SWT (QS. Al-Baqarah, 2 : 128)
- Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (QS. Al-Furqan, 25 : 74)
- Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

Kelalaian kedua : Banyak memberi ajaran tarhib (menakutkan) daripada targhib (dorongan atau motivasi)
Ajaran tarhib antara lain seperti :
- menakutkan anak-anak dengan sekolah.
- menakutkan dengan tempat gelap.
- menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau.
- menggunakan kekerasan dan paksaan waktu menyuruh anak tidur.

Kelalaian ketiga : Tidak tegas dalam mendidik anak-anak.
- tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
- terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti saja tanpa mengerti perasaan mereka.

Kelalaian keempat : Menegur anak secara negatif.
- mengeluarkan kata-kata kasar dan makian kepada anak-anak...
(terutama sewaktu marah).
- membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain.

Kelalaian kelima : Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani, rohani dan intelektual. 
Pendidikan intelektual lebih dipentingkan daripada pendidikan rohani. Apabila diberikan pendidikan rohani, pendidikan intelektual biasanya diberikan porsi yang lebih besar. Sehingga tidak terjadi keseimbangan.

Kelalaian keenam : Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak. 
Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a. : 'Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussein bin Ali ra. Ketika itu Aqra bin Habis At-Tamimiy sedang berada di rumah baginda.
Berkata Aqra : "Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun dari mereka."
Rasulullah melihat kepada Aqra kemudian berkata : "Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi."' (Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kelalaian ketujuh : Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang baik.
Orang tua tidak menunjukkan cara berpakaian yang baik dan sesuai syara bila berada di rumah, iaitu berpakaian secara seenaknya atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

Kelalaian kelapan : Susunan rumah tangga yang tidak baik.
Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara salah seorang dari ibu bapaknya.

Kelalaian kesembilan : Membolehkan orang yang tidak baik perilaku, kesopanan, dan ahlaknya masuk ke dalam rumah kita, baik dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak. Apabila kelalaian ini terjadi, maka akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang dalam pertumbuhan.

Kelalaian kesepuluh : Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton di TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangan dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syara' dan perbualan yang dapat merosak aqidah dan pemikiran anak-anak.

Kelalaian kesebelas : Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak.
Sebagai ibu bapa kitalah yang akan diminta pertanggungjawaban di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.
p/s: jika ada kesilapan di mana2 sila betul kan saya yer.. ;)

Rabu, 9 November 2011

Perkara2 yg Merosak kan Otak

Hari ni nak share perkara2 yg boleh merosak kan otak. Bahaya jugak kan, tak breakfast pun boleh merosak kan otak kita. Kepada perokok2 semua (speciall to my hubby) udah2 ler isap rokok tu. Membazir je.. baik simpan duit utk hri tua, tak pun melabur dlm endowment ke, medical insuran ke haa, terjamin sket masa depan kita.. ;)

Kepada wanita2 yg isap rokok (skang tengok dh ramai, mcm trend pulak) jgn isap rokok time pregnant, membahaya kan otak baby dlm kandungan tau.. kesian kat baby tu nanti ;(

10 Perkara yang Boleh merosak kan Otak

1) Tidak mengambil sarapan pagi
seperti yang kita sedia maklum, otak merupakan salah satu bahagian badan yang paling banyak menggunakan tenaga iaitu sehingga 25% daripada jumlah keseluruhan tenaga. Kesilapan yang sering dilakukan oleh masyarakat kita pada masa ini ialah malas untuk mengambil sarapan pagi yang mana akan mengurangkan kandungan gula dalam darah dan sekaligus akan mengurangkan bekalan nutrisi kepada otak dan menyebabkan banyak sel-sel otak yang akan mati dan membuatkan otak tidak berfungsi dengan baik pada hari tersebut.


2)Terlebih makan
Apabila terlebih makan juga akan membuatkan otak kita menjadi lemah. Hal ini adalah kerana lebih banyak darah dialirkan ke perut dan usus untuk tujuan pencernaan. Oleh itu, otak tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi dan menyebabkan kita hilang tumpuan dan mengantuk.


3) Merokok
Asap rokok sangat merbahaya kerana ia mampu membunuh sel sel otak


4)Mengambil gula berlebihan
Gula yang diambil secara berlebihan mampu menganggu penyerapan nutrisi oleh otak. Selain itu, pengambilan gula secara berlebihan ini juga menyebkan otak menjadi tidak sihat


5) Menghidu udara yang tercemar
Otak merupakan anggota badan yang mengambil oksigen pada kadar yang paling tinggi dalam badan. Apabila menyedut udara yang tercemar, ia sekaligus akan mencemarkan otak dan merosakan sistem yang dikawal oleh otak kita.

6)Tidur berlebihan
Tidur merupakan satu keperluan untuk setiap manusia. Namun, tahukah korang tidur yang berlebihan juga menyebabkan otak kita menjadi semakin lemah dan kemampuan berfikir juga akan berkurang.


7)Tidur dengan menutup muka
Apabila kita tidur meniarap atau tidur dengan menutup muka dengan bantal atau tangan akan menyebabkan otak kita kekurangan oksigen kerana karbon dioksida akan terperangkap dan kita akan menyedut semula gas karbon dioksida yang dilepaskan. Hal ini akan menyebabkan otak kita kekurangan oksigen dan menjadi semakin lemah


8)Kurang berimaginasi
Berfikir adalah salah satu untuk mengasah kemampuan otak kita. Kurang berimaginasi akan menyebabkan tahap kecerdasan otak kita menurun.


9)Jarang berfikir
Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lemah dan tidak aktif.Maka dengan amalan berfikir ini mampu untuk melatih otak kita dan meningkatkan kecerdasan otak.


10) Tidak membaca Al-Quran
Al-Quran adalah kalimah Allah S.W.T . Membacanya akan memberikan banyak manfaat kepada otak kita.Tidak membaca Al-Quran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal

sumber:http://www.uptomu.net/2011/11/perkara-yang-merosakan-otak.html

Selasa, 8 November 2011

Parenting Guide:Doa untuk menangani anak yang nakal



Sharing is caring.. ;)
1.Baca “Ya Latif” sebanyak 7 kali dan hembuskan ke ubun-ubun sewaktu mereka tengah tidur
2.Cuba berbicara dengan baik dan gunakan kaedah memujuk

3.Banyak berdoa kepada Allah minta dilembutkan hati anak-anak

4.Bila bangun pagi, peluk anak, usap kepalanya dan berselawat sambil berniat dalam hati

5.Baca surah Al-Fatihah, Surah Taha ayat 1 hingga 5, diikuti doa nabi Daud 3 kali. Doanya “Ya Allah lembutkanlah hati anakku (sebut namanya) sepertimana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi. kemudian hembuskan pada makanan dan minuman. Kalau anak masih menyusu,hembus pada susu

6.Untuk membantu anak mudah belajar baca zikir Ya Latif sebanyak 129 kali diikuti ayat 19 dari surah As-Syura yang bermaksud “Allah maha lembut pada hambaNYA. Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang dia kehendaki dan Dia lah yang Maha Kuat lagi Maha Kuasa.

7.Baca surah Al-Insyirah sewaktu menemani anak-anak belajar

8.Ketika memasak, sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa dari Surah Al-Imran ayat 200 yang bermaksud ” Wahai orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah iman kamu, dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya”

9.Kita juga digalakkan menyentuh lembut ubun-ubun anak dengan tangan kanan sambil berdoa dan menyatakan harapan. Lakukan setiap malam ketika anak-anak dalam keadaan baru hendak tidur. Ketika ini otak mereka sedang berada dalam separa sedar dan mudah merakam apa yang kita lafazkan.

10.Selepas solat lima waktu, amalkan doa dari Surah Al-Furqan ayat 74 yang bermaksud ” Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami perkara-perkara yang menyukakan hati kami, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang bertakwa.

11.Amalkan ayat 40 dari surah Ibrahim yang bermaksud “Wahai Tuhanku, jadikanlah aku orang yang mendirikan sembahyang, dan zuriat keturunanku. wahai Tuhanku perkenankanlah doaku.

Doa-doa dari ayat Al-Quran yang boleh diamalkan

1.Supaya anak-anak pandai belajar, baca surah Al-Anbiya’ ayat 79 selepas solat Subuh sebanyak 10 kali dan diikuti doa

2.Sewaktu anak-anak bergaduh, baca surah Al-Baqarah ayat 102

3.Supaya anak-anak lembut hati dan elakkan panas baran, baca surah A-anbiya’ ayat 69, juga surah Al-Hasyar ayat 22 hingga 24

4.Anak-anak malas ke sekolah, baca surah Taha ayat 1 hingga 5.

5.Anak-anak yang suka keluar malam, baca surah Ar-Rum ayat 31 sebanyak 33 kali.
Insyaallah dengan doa yang tidak putus, anak-anak yang nakal akan berubah menjadi baik.

Khamis, 3 November 2011

Parenting Guide:Panduan Mendidik Anak

As salam.. selamat hari Jumaat yer.
Dan selamat menyambut Hari Raya Haji yang akan datang ni..

Dah buat korban belum.. Alhamdulillah, aku dah laksana kan nya 2 tahun lepas.
Tak payah tunggu tua, kalau ada rezeki, buat lah sekarang. Perkara baik jangan di tangguh kan.
Sebab bila tiba ajal kita nanti, sesaat pun tak akan tertangguh ;)

Daripada kita membazir duit membeli pakaian branded yang mahal2, baik kita kumpul kan duit tu utk beli haiwan utk buat korban. At least terjamin jugak masa depan kita di akhirat nanti ;)

Aku punya plan, sempena cuti raya haji ni, ingat kan sok nak balik kampung. So curi2 lah masa utk buat ole2 utk balik kampung lepas balik kerja semalam. Memandang kan diaorang semua suka sgt dgn donut frozen yg aku buat hari tu, then puas aku mengerja kan sekilo tepung utk di donut kan tadi malam.

Tapi hari ni bukan lah nak citer pasal donut, nak citer pasal Abid yg agak menjadi2 perangai nya kebelakangan ni. Aku tahu, nakal dia sebab dia nak kan perhatian dan nak kan kita melayan karenah dia. Dan lagi pun memang itu lah sifat semula jadi kanak2. Cuma aku ni je, cepat sgt hangin satu badan. Mungkin dengan tekanan minda dan tubuh yg letih then di asak masa utk menyudah kan kerja2 ku di dapur, memang malas aku nak layan. Kekadang aku marah dia dengan suara yg high pitch, tapi bila tu pun tak jalan, memang dapat lah satu das cubitan kat peha dia.

Lepas solat subuh pagi tadi, ntah kenapa semua nya kembali bermain kat fikiran aku. Menyesal sebenar nya.. Lately aku selalu sibuk dgn urusan2 rumah tangga, sampai agak mengabai kan dia.
Yang paling ketara, sejak seminggu yang lepas dia tidur di sebelah daddy dia. Selalu nya dia akan tidur di sebelah aku. Terasa macam kehilangan pulak..

No body is perfect! Aku ingat lagi kata2 Wardina; kita kena belajar menerima kesalahan diri kita, dan yang paling penting belajar utk memaaf kan diri sendiri. Jangan asik nak beri arahan je pada anak kita, anak2 juga perlu di belai dgn peluk cium ;)

Menjadi ibu bapa tak bermakna kita ada lah perfect. Ibu bapa juga buat salah. Masa kita kecik2 dulu, dalam diam ada je kita protes atau memberontak apa yang mak bapak kita buat. Sekarang bila turn kita pulak jadi mak bapak, baru kita rasa susah senang nya mendidik anak.

Kebetulan pulak hari ni, kawan fb aku ada post kan Panduan Mendidik Anak kat wall aku..
Cukup menarik dan memberi kesedaran. Jom kita baca artikel ni sampai habis and baiki kesilapan kita sama2 k.

PANDUAN MENDIDIK ANAK

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”
Semoga Allah mengurniakan aku kesabaran dengan tahap yang paling tinggi sekali dalam mendidik anak aku dgn penuh kasih sayang.

Azab si Kucing..


Setan betol sape yang buat kerja ni..
Memang sadis.. hati nya begitu kotor dan hitam..
Zalim! Manusia yang paling hina sekali..
Mentang2 lah ini hanya anak2 kucing yang tak pandai nak melawan, kau bunuh dgn kejam!
Semoga Allah membalas segala kezaliman kau dgn lebih dahsyat lagi!

Entry ni sebagai menyahut seruan kawan fb aku sebagai tanda benci terhadap kezaliman terhadap haiwan!

Cerita disebalik gambar ni;

Ibu kucing ini terus menjilat mayat anak-anaknya dengan harapan mereka sembuh kembali. Mengikut sumber, saksi terdengar kucing menangis di tingkat bawah, dan apabila mereka sampai ke tempat kejadian, mereka menemui kucing liar dan anak-anak kucing yang diseksa sehingga mati. Kesemua badan anak-anak kucing tersebut dipenuhi dengan tembakan pistol angin, dan ada pula yang diikat lehernya, dan ada pula yang dibedah sehingga jantung kucing itu terdedah, dan kepala ketiga-tiga kucing yang lain dipijak! Kejamkan orang ni?


Sila SHARE atau REBLOG berita ini sebagai tanda anda menentang penderaan binatang!

Festival seksualiti di Haramkan!


Alhamdulillah..
Segala kerisauan ku masih ada lagi yg ambil peduli. Thank You Allah ;)

Petang ni, Timbalan Ketua Polis Negara telah mengumumkan bahawa semua acara yang di anjurkan sempena Seksualiti Merdeka di haramkan sama sekali.

Antara aktiviti yang akan berlangsung ialah, pameran poster yang bermotifkan persamaan hak asasi golongan LGBT (malang nya antara pelukis poster yang terbabit ialah orang islam; Fahmi Reza,Shahril Nizam..) pengakuan kabaret, mini konsert Rainbow Massacre, pelancaran buku, perbicaraan olok2, bengkel, etc..

Polis telah pun membuka kertas siasatan berhubung program berkenaan dan akan memanggil semua penganjur termasuk bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga S untuk memberi keterangan secepat mungkin.


Terima kasih kepada pihak2 atau pun orang perseorangan yang ambil tahu perkara ini.
Semoga Islam terus bersinar di Malaysia.. Amin

Rabu, 2 November 2011

Thanks Wardina ;)





Alhamdulillah.. akhir nya ada juga yang bersuara..
Thanks Wardina.. ingat kan tak ada orang yang nak ambil tahu.
Tak salah rasa nya saya pilih awak sebagai idol saya. Sentiasa ingin perbaiki diri. Thank you for being inspirational ;) hehe

Rasa nya naluri seorang ibu kebanyak kan nya serupa. Sentiasa bimbang akan cabaran yang akan di lalui oleh anak2 kita.. Kalau kita tak mempertahan kan masa depan yang lebih baik untuk anak2 kita, siapa lagi. Dan kita semua akan di tanya di akhirat kelak, apa kah peranan atau pun kebaikan yang telah kita lakukan masa di dunia..

Tepuk dada, tanya lah iman kita ;)




Selasa, 1 November 2011

FESTIVAL SEKSUALITI DI MALAYSIA!

SEKSUALITI MERDEKA 2011
Queer Without Fear
1 Nov – 13 Nov, 2011
The Annexe Gallery, KL

Astaghfirullahalazim..
Ni memang post yg berjaya membuntang kan biji mata aku pada hari rabu yang berbahagia ini..
Pelik nya, aku skang kat Malaysia ke kat U.S ni.. Iskkk tak takut ke dgn balasan Allah!

Please lah do something wahai org2 yg mempunyai kuasa untuk bersuara, cegah sebelum parah. Takut lah dengan balasan Allah. Tak kan kita nak peristiwa kaum Nabi Lut menimpa kita di Malaysia ni. Mana lah NGO islam yang lantang bersuara. Kalau PAS dah tak boleh di harapkan, bangkit lah pemuda UMNO untuk berjuang. Ketepikan lah hal politik, ini adalah agama kita, tanah air kita dan tanggung jawab kita bersama. Takut nanti esok lusa, anak2 bangsa kita jugak yang terjebak. Silap haribulan, siap jadi presiden lagi..

Jangan lah di cemari bulan yang mulia ini. Orang lain berlumba-lumba pi festival haji kat Makkah, tapi kita kat Malaysia berfestival maksiat pulak.. Hinanya!

Serba sedikit sinopsis Festival Seksualiti Merdeka;
1. Berlangsung dari 1 Nov - 13 Nov 2011 di The Annexe Gallery, ini adalah tahun kedua penganjuran nya di Malaysia.
2. Festival ini adalah untuk meraikan warga gay, lesbian, biseksual, transeksual atau kumpulan pengamal seks songsang di Malaysia.
3. Antara penaja nya ialah; Amnesty International Malaysia, Bar Council Human Rights Committee, Justice For sisters, SUARAM, etc (banyak lagi)
4. Di rasmikan oleh Dato Ambiga Sreevanasan!
5. Objektif festival; mendesak penerimaan masyarakat ke atas golongan LGBT sekaligus memperjuangkan amalan seks songsang di halalkan di Malaysia.

Apa effect festival atau pun kumpulan ni kepada masyarakat, Kepada generasi seterus nya, kepada anak, cucu kita suatu hari nanti.. Jernih kan fikiran kita bersama, dan jangan di politik kan isu agama. Ini adalah tanggung jawab kita semua umat islam. Di harapkan ada NGO / para ulamak yg dapat memimpin kita menentang kejahilan ni.

Semoga Allah melindungi kita semua.. amin

Isnin, 31 Oktober 2011

Kemuliaan Ibu Mengandung



Alhamdulillah, hari ni dapat info yg sgt2 menarik pada aku hehe..

Tak tahu ler nape lately, dah 2-3 mlm asik mimpi baby jek.. Dah sampai seru nak tambah lagi satu gak nye. hehe

Pas tu masa singgah kedai mamak beli roti pagi tadi, ada satu akak tu masuk kedai sambil dukung baby yg sgt2 lah gebu nye. Memang aku tak boleh control diri aku, terus je pi kat akak tu then agah2 baby tu. Geram sgt dgn pipi dia yg tembam and mata dia yg bulat, alis mata nya yg hitam, kulit nya yg putih gebu, badan nya pejal.. iskk geram nye.

Abid mesti suka kalau dapat adik gak nyer..

Tapi dia manja sgt lah. sikit2 nak mintak dukung. Then baru tadi hubby aku cakap, dia kat Giant sebab nak beli kan Abid Yakult dgn Milo. Abid merajuk dari pagi tadi sebab tak bekal kan dia Yakult utk ke rumah nenek dia. Mengekek2 aku ketawa. Dah pandai merajuk anak mama yang sorang ni.

Yang buat aku ketawa sebab terbayang kan gelagat nya bila merajuk, especially muka nya yang cemberut tu and mulut nya yang memuncung.. and dia akan merungut ntah apa2 dgn suara yg perlahan dan pelat. Memang tak faham langsung dgn apa yg dia cakap.. Nak mintak pujuk lah tu.. kehkehkeh

Tengok lah tahun depan kalau ada rezeki, InsyaAllah mcm nak tambah anggota baru. Teringin nak anak perempuan pulak. Kalau tengok baju2 baby girl, alahai syahdu je kat hati ni.

Tapi nak kena tengok jugak keadaan kewangan family. Perancangan keluarga itu penting tau! Nak kena buat bajet yg mencukupi, so nanti tak akan ada keperluan yg akan terabai. Anak2 adalah amanah Allah, kena pelihara ia sebaik nya. Kalau beri makan, kena beri makanan yang terbaik, didikan yang terbaik. Itu semua akan di tanya di akhirat kelak. Walaupun aku tahu, tiap seorang Hamba Allah yg lahir di dunia telah di tentukan rezekinya, tapi rezeki tak akan datang bergolek, ye tak? ;) Nantilah, bincang dgn encik hubby dulu hehe..


Kelebihan Ibu Hamil;

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.…

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

Anak-anak adalah amanah dari ALLAH s.w.t. dan ianya sebahagian dari ujian ALLAH s.w.t. kepada kita hamba-hambaNYA. Firman ALLAH s.w.t. : ” Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.? ” (Al-Quran Surah At-Taghabun, 64 : 15)

Sebagai ujian, ianya akan dipertanggungjawabkan. Orang yang malang ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat.
Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda :
“Tahukah engkau siapakah orang yang mandul.? Berkata para sahabat : Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak. Lalu Rasulullah SAW berkata Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi kemanfaatan kepadanya sesudah ia meninggal dunia.
(Maksud Al-Hadith )

artikel ni saya amik dari uptomu.net. thanks for sharing ;)

Jumaat, 21 Oktober 2011

Servis macam ni pun ada ke?

Aku wat entry ni bukan bertujuan utk melucah yer.
Cuma terkejut + pelik.. servis macam ni pun ada ke.

 Di Jepun terdapat satu kumpulan amal yang menggelar kumpulan mereka "Whitehands" yang membantu orang2 cacat yang tidak dapat bermasturbasi secara normal beronani. Ditubuhkan pada tahun 2008 dan sehingga kini telah meluaskan operasi nya sehingga ke 18 buah daerah di Jepun.

Salah seorang yang mendapatkan perkhidmatan kumpulan Whitehands ialah lelaki ini. Dia sangat2 berterima kasih kerana ada kumpulan amal seperti ini. Dahulu nya dia berasa sangat terseksa dan menderita kerana orang cacat juga mempunyai dorongan nafsu seperti lelaki normal yang lain. Kini sudah 3 tahun dia menggunakan perkhidmatan kumpulan ini.


Caj untuk perkhidmatan ialah 3500 Yen untuk 15 minit, 5500 Yen untuk 30 minit dan lebih 10,000 Yen untuk 1 jam.

Yang terlintas kat kepala aku; kalau kerja amal tak kena bayar. Free je ye tak. Ni siap bayar per hours tu, dah macam langgan pelacur pulak. Giler kentang betul!

sumber: thanks tu Dhaniels.com

Kasih si kecil

Selamat pagi sabtu semua.. ;)
hari ni kerja half day ke..
pada yg bercuti mesti seronok kan.. ya beda bedooo

Hari ni aku nak share pasal kisah si anak kecil yang mempunyai hati yang besar. Si kecil ini bernama Dong Xinyi dari Shandong, China. Dia baru berumur 3 tahun tapi dah boleh memikul tanggung jawab untuk menjaga ayah nya yang berumur 26 tahun  kerana menghidapi penyakit lumpuh akibat kemalangan. Ibu nya pula menghilang kan diri setelah ayah nya di dapati lumpuh setelah kemalangan.

Setiap hari adik Xinyi melakukan rutin yang sama. Menyediakan air untuk mandian ayah nya. Merawat dan membersihkan kotoran ayah nya serta menyediakan segala keperluan ayah nya.






Adik Xinyi di lahirkan dalam sebuah keluarga petani di kota Huanghia daerah Shandong, China pada tahun 2007. Beberapa bulan kemudian ibu nya membawa nya keluar dari rumah setelah ayah nya mengalami lumpuh akibat kemalangan. Namun awal tahun ini, si ibu telah mengirimkan kan Xinyi kembali kepada ayah nya. Tidak di ketahui mengapa ibu nya melakukan begitu. Dan semenjak saat itu dia mula merawat ayah nya.


 sedang membuat persiapan untuk menyediakan makan malam untuk ayah tersayang


Bahagia nya ibu bapa yang di anugerah kan anak seperti ini kan. 
Di kaulah kupu-kupu syurga ;)

sumber: terima kasih RuangHati.com